top of page
Search
  • Writer's pictureanastasiatimoschuk

ЯК ВИКОРИСТАТИ СОЦІАЛЬНІ МЕДІА В КЛАСІ?



https://www.classtools.net/FB/home-page

Сучасна школа повна "цифрових аборигенів", тобто дітей, що виросли разом з інформаційними технологіями. Учителі часто невдоволені цим через низку обставин:

учні все частіше відволікаються на свої смартфони і планшети, навіть на уроках; це впливає на скорочення концентрації уваги учнів; багато учнів стали гірше говорити; мало і погано читають. Учителі хочуть, щоб їх учні були залучені в навчальний процес в класі і не відволікалися на такі застосування, якInstagram, Facebook, "В контакті" або "Однокласники".

В той же час вже очевидно, що усунути учнів повністю від соціальних медіа безперспективно.

Реальність така, що технології соціальних медіа є великою частиною їх майбутнього. Але як використати соціальні медіа в класі?

FACEBOOK Цю соціальну мережу добре знають як викладачі, так і учні. Їм легко зрозуміти, як нею користуватися.

Facebook піддається великій критиці, як гаяння часу, але є деякі досить істотні способи використати цю мережу ефективно.

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ЦІЄЇ СТОРІНКИ Переконайтеся, що налаштування знаходяться в обмеженому доступі, і сторінка використовується тільки учнями вашого класу. Їм доступні запрошення, нагадування, коментарі і можливість брати участь в дискусіях.

Учні можуть спілкуватися один з одним і спільно працювати над проектами. Ви можете призначити одного або двох учнів адміністраторами сторіночок.

Розробка фіктивних сторінок Facebook.

Тоді як Facebook перешкоджає створенню вигаданих сторінок, є інструмент під назвою Fakebook, який пропонує шаблони Facebook для освітніх цілей.

По суті Fakebook дозволяє учителям і учням створювати уявні сторінки профілю для спільних проектів.

Цей ще один вдалий винахід Рассела Тарра.

Розпочніть з введення імені у верхній частині сторінки. Потім перейдіть до додавання друзів, повідомлень, коментарів і інформації про профіль.

Ви можете зберегти усі дані і змінити їх пізніше.

На відміну від Facebook ви можете ввести вигадані персонажі, придумати їх історію. Організувати свого роду"погляд з минулого".

ВИКОРИСТАТИ FACEBOOK ДЛЯ ПРОЕКТУВАННЯ УРОКУ Facebook може стати хорошим майданчиком для збору інформації з поставленої ї проблеми.

Ви можете скористатися на сторіночці списком свого класу, щоб відстежити, як хлопці вирішували поставлені перед ними завдання.

INSTAGRAM Давно відомо, що наочність може бути набагато корисніше, ніж безліч сказаних або написаних слів. Тому дуже дуже корисним залучити своїх учнів-візуалів до роботи з цим популярним застосуванням не лише для того, щоб розміщувати селфі.

Як можна використати Instagram?

Призначені ресурси.

Учні отримують завдання підготувати фотозвіт по проведеному досвіду, експерименту або екскурсії. Якщо учні мають доступ до смартфонів, попросіть їх завантажити в Instagram фото проведеного досвіду або поїздки і помітити їх призначеним хештегом, щоб і інші хлопці могли отримати доступ до фотозвіту.

Використати відомі зображення.

Запропонуйте учням не просто скопіювати початкові зображення, але інтерпретувати їх по-своєму, з використанням додатковий функцій Instagram.

Прийом вітрина.

Кожного тижня ви можете розміщувати фотографію учня, найбільш видатних результатів, що добилися, за цей період: "Учень тижня".

Чи просто можете розмістити фотографії учнівських проектів. Головне робити це з однаковою періодичністю.

І головне. Отримайте дозвіл учнів і їх батьків на розміщення фотографій в Інтернеті.

PINTEREST Цей сервіс позиціонує себе як сховище ідей. Останнім часом став дуже популярним. Він дозволяє користувачам додавати в режимі онлайн зображення і поміщати їх в тематичні колекції і ділитися ними з іншими користувачами.

Завантажені на сервіс зображення називаються"кнопками" (англ. pin), а колекції, до яких вони належать, -"дошками" (англ. boards).

Учитель пропонує учням створювати плакати, колекції тематичних ідей.

Декілька варіантів.

Групова робота.

Попросіть учнів поділитися ідеями в Pinterest для спільної роботи над майбутніми проектами. У цьому сервісі легко кожному вкидатиме свої пропозиції, спільно творити. І усе це знаходитиметься в одному місці: "на дошці".

Портфоліо.

Учні поповнюють порфтоліо сканами грамот, сертифікатами, фотографіями про свої досягнення

Дошка заохочення.

Створіть дошку і пін-код кращої роботи ваших учнів. Це легкий і ефективний спосіб заохочення. Ви можете запросити батьків приєднатися до дошки, щоб вони побачили справу рук учнів.

Звичайно, справа не лише в пристосуванні до соціальних медіа. Якщо ви запропонуєте учням привабливіший інтернет-ресурс в освітніх цілях, то можете працювати і там.

Приміром, практика показує, з яким захопленням учнів втягуються в онлайн тести, створені учителями в Kahoot, Socrative, Triventy, Plickers і інших. Працюють над домашніми інтерактивними завданнями, розміщеними учителем в інтернеті.

22 views0 comments
bottom of page